onze knowhow
Het Ename expertisecentrum biedt ondersteuning bij de ontwikkeling van projecten waarbij de integratie van erfgoed centraal staat. Steden en gemeenten, regionale en provinciale overheden, publieke of private instellingen, en privépersonen kunnen bij ons terecht om van het erfgoed dat zij beheren een meerwaarde te maken voor zichzelf en voor de samenleving.
Het Ename Expertisecentrum beschikt daarvoor over de knowhow om het erfgoed, of het nu gaat om een monument, een site of een landschap, te benaderen vanuit een bredere maatschappelijke en historische context. Het resultaat is een lange-termijnaanpak waarbij jouw erfgoed de motor wordt in het ontwikkelen van een op maat gemaakte visie en beleid.
Publiekswerking
Nooit eerder werd zo veel aandacht besteed aan de maatschappelijke relevantie van erfgoed. De zorg voor betrokkenheid is een van de meeste vernieuwende elementen in het ICOMOS Ename Charter en staat centraal in de missie van het Ename Expertisecentrum.
Site-ontwikkeling
Het toegankelijk en begrijpbaar maken van een site vergt de integratie van verschillende expertises en hangt ook af van de ruimtelijke, sociale en economische context waarin zij zich bevindt. Het Ename Expertisecentrum beschikt over de ervaring om de juiste balans te vinden tussen de belangen van verschillende betrokkenen en de zorg en ontsluiting van het erfgoed zelf.
Erfgoedbeleid
In de steeds complexer wordende samenleving wordt de nood aan een wetenschappelijk onderbouwd erfgoedbeleid op grotere schaal steeds belangrijker. Waar het erfgoedbeleid traditioneel gericht is op behoud en beheer, streeft het Ename Expertisecentrum ernaar om vanuit het erfgoed nieuwe beleidsimpulsen te creëren. Dit kan gaan van stadsvernieuwing, over monumentenzorg op stedelijk niveau tot vernieuwende presentatie van erfgoed.
Onderzoek
Hoe met erfgoed wordt omgegaan, wordt gestuurd vanuit verschillende internationale organisaties zoals UNESCO, ICOMOS, ICCROM, of Raad van Europa, om er een paar te noemen. Onderzoek naar de meest recente ontwikkelingen over het denken rond erfgoed is noodzakelijk wil men vandaag op een geloofwaardige manier met erfgoed bezig zijn. Daarom is het Ename Expertisecentrum op verschillende internationale academische erfgoedfora actief.
Interpretatie
Interpretatie verwijst naar alle mogelijke activiteiten die het publiek bewuster maken van het belang van culturele erfgoedsites en het begrip ervan vergroten. In een wereld die zich kenmerkt door enorme veranderingen op sociaal, economisch en maatschappelijk vlak vormt de interpretatie van erfgoed een van de belangrijkste uitdagingen voor de moderne erfgoedzorg. Het Ename Expertisecentrum staat aan de spits van het denken rond dit thema.
In-situ presentatie
Het charter van Venetië uit 1964 is richtinggevend voor de manier waarop monumenten en sites bewaard moeten worden. In-situ-conservering is daarin een van de sleutelelementen. Een van de problemen die zich vooral stellen bij archeologisch onderzoek is dat het blootleggen van structuren de bewaring ervan in gevaar brengt. Het "Eureka-Eurocare E! 1586 Arch in Situ" systeem dat door Milan Kovač is ontwikkeld, biedt daar een revolutionaire oplossing voor. Door de omgevingsfactoren constant te houden en de oorspronkelijke bewaringsomstandigheden na te bootsen wordt verdere afbrokkeling voorkomen. Tegelijk krijg je een nooit eerder geziene kijk op wat archeologie inhoudt. Het systeem werd wereldwijd met succes toegepast. De meest in het oogspringende toepassing gebeurde in het Han Yangling museum in China. Het Ename Expertisecentrum deed er een Sino-Europees project rond in-situ-presentatie.
E-Pang Palace Archeologisch Park, Xi'an (China)
De restanten van het paleis van de eerste keizer van China behoren tot de grootste archeologische monumenten in de wereld. Binnenkort zal het paleis de kern vormen van een nieuw stedelijk ontwikkelingsproject ten westen van Xi’an. Het Ename Expertisecentrum werkte samen met Milan Kovač een concept uit voor een archeologisch park rond wat rest van het paleis van keizer Qin Shi Huang.
UNESCO Werelderfgoed: Begijnhof Kortrijk
In 1998 werden 13 Belgische begijnhoven erkend als UNESCO Werelderfgoed. Het begijnhof van Kortrijk is het eerste dat aan de hand van een integraal interpretatieproject zal worden ontsloten. Naast een belevingscentrum waar je de verrassende geschiedenis van de begijnenbeweging kan ontdekken, is er plaats voor een kijkwoning, een audiowandeling in en rond het begijnhof en voor een bezoekerscentrum. Het Ename Expertisecentrum staat in voor het traject van concept tot inhoudelijke vormgeving en multimediale realisatie.
Erfgoedbeleid op stedelijk niveau: Ronse
De verantwoordelijkheid van lokale overheden voor het erfgoed wordt steeds groter. Daarom groeit de nood naar een integrale aanpak op stedelijk niveau. Ronse is op dit vlak in Vlaanderen een koploper. Samen met het Ename Expertisecentrum werkte de stad een totaalproject uit gaande van een voorstudie tot en met het ontwikkelen van beleidsondersteunende instrumenten en publiekswerking. Dit model is een voorbeeld voor Vlaanderen en Europa.
Slagveldarcheologie: pilootprojecten in Vlaanderen
Nergens in Europa werden zoveel veldslagen uitgevochten als in Vlaanderen. Nochtans staat het onderzoek naar slagvelden bij ons nog steeds in de kinderschoenen. Dankzij de waarderingsprojecten voor het Slagveld van Oudenaarde 1708 (Oost-Vlaanderen) en dat van Lafelt 1747 (Limburg) in opdracht van de Vlaamse Overheid, Agentschap Onroerend Erfgoed, werkt het Ename Expertisecentrum aan een onderzoeksmethodologie die richtinggevend is voor het onderzoek van slagvelden in de rest van Vlaanderen. Het werkt daarvoor samen met specialisten uit het Verenigd Koninkrijk.