• d

Tijdsvensters

Met behulp van multimediale toepassingen en 3D-reconstructies wordt het mogelijk om op een verrassende manier erfgoed toegankelijk en begrijpelijk te maken voor het grote publiek. Virtuele reconstructies komen in de plaats van gebouwen die er ooit hebben gestaan en voeren ons in een oogwenk terug in de tijd. Verschillende lagen van informatie geven duiding bij wat je virtueel kan zien, maar in werkelijkheid is verdwenen. Het Ename Expertisecentrum is niet alleen pionier in deze vorm van erfgoedpresentatie, het beschikt over zeer veel hands-on ervaring en inzicht om te weten hoe deze technologie het beste wordt toegepast.

In-situ bewaring en presentatie

De beste manier om onze nieuwsgierigheid te prikkelen en onze verbeelding aan te wakkeren, is rechtstreeks geconfronteerd te worden met resten uit het verleden. Nergens komt dit zo sterk naar voren als bij archeologische opgravingen. Een van de problemen die zich echter stellen is dat het blootleggen van structuren de bewaring ervan in gevaar brengt. Het "Eureka-Eurocare E! 1586 Arch in Situ" systeem dat door Milan Kovač is ontwikkeld, biedt daar een revolutionaire oplossing voor. Door de omgevingsfactoren constant te houden en de oorspronkelijke bewaringsomstandigheden na te bootsen wordt verdere afbrokkeling voorkomen. Door dit systeem te combineren met een doorgedreven vorm van erfgoedpresentatie krijg je tegelijk een nooit eerder geziene kijk op wat archeologie inhoudt.

Erfgoedroutes

Met onze erfgoedroutes willen we in de eerste plaats verbanden leggen, wijzen we op grotere gehelen en bieden we inzicht, maar wij zoemen ook in op het specifieke, het unieke of het merkwaardige. Dit doen we op verschillende manieren en op verschillende platforms.